Via de lessen bewegingsopvoeding (lichamelijke opvoeding) op school richten wij ons op 3 doelen.

 

Vooreerst het ontwikkelen van de motorische competentie.  Hieronder verstaan wij het uitbouwen van de bewegingsmogelijkheden, het ontwikkelen, het uitbreiden en uitdiepen van basisvaardigheden tot het leren van specifieke vaardigheden (technieken) binnen de activiteiten die deel uitmaken van de bewegingscultuur.  Dit alles gebeurt in verschillende activiteitsdomeinen: de praktische vaardigheden, balvaardigheden, springvaardigheden, bewegingskunsten, spelen, sportspelen, en sporttechnische vaardigheden, conditionele vaardigheden, ritmiek, expressie en het zwemmen. Deze domeinen worden in 3 fases doorlopen.  Dit zijn voor de eerste graad de ervaarfase, voor de tweede graad de beseffase en voor de derde graad is er de beheerfase.  Zo kan je bv. van het schommelen op je rug in de kleuterklas komen tot een toetssalto op een verhoogd landingsvlak in het zesde leerjaar.

 

Verder willen we ook komen tot het ontwikkelen van een fitte, gezonde en veilige levensstijl. Hier bouwen we aan een fysieke basisconditie en proberen we die te onderhouden. We werken aan de attitudes om te bewegen binnen veilige grenzen, rekening houdend met het kind zelf (wat kan ik aan? hoever kan ik mijn grens verleggen?).

 

Ook helpen we bij het ontwikkelen van een goed en realistisch zelfbeeld en bij het vlot sociaal functioneren: dit is bv. meer dan het kunnen meespelen van een sportspel... Via bewegingssituaties leert men immers zichzelf en de anderen kennen en accepteren. Men leert daarenboven samenwerken, elkaar helpen en steun verlenen. 

 

Dit alles proberen wij te realiseren via onze lessen bewegingsopvoeding, de sportdagen, naschoolse sportactiviteiten, een speelplaats die uitnodigt tot sporten en spelen, en zoveel meer.

Bij ons zijn er 2 leerkrachten bewegingsopvoeding, die elk hun taak in het bewegingsproces vervullen.  De kleuters, vanaf de allerkleinsten, krijgen 2 maal per week hun lesjes bewegingsopvoeding.

Vanaf het derde leerjaar gaan onze leerlingen maandelijks zwemmen. Dit is een aanvulling op hun 2 lestijden bewegingsopvoeding die zij krijgen in hun vertrouwde klasgroep.

Maar hier houdt het niet mee op.... Elk jaar krijgen onze leerlingen per leerjaar een sportdag. Deze worden mede georganiseerd door de sportdienst van onze gemeente. Even opsommen : het eerste leerjaar speelt een reuze ganzenbord, het tweede doet een gymnastiekland, het derde krijgt dan weer een " handig met de bal" voormiddag aangeboden, het vierde speelt een heus trefbaltornooi, het vijfde meet zich met andere scholen in een netbaltornooi en krijgt een halve dag atletiekinitiatie, maar ook het zesde krijgt deze atletiekinitiatie en speelt daarna nog een mini-voetbaltornooi. 

Als school nemen wij ook actief deel aan de Vlaamse veldloopweek en aan de brevettenacties van het ISB. 

Zoals u ziet, een hele boterham... Daarom zijn wij ook trots dat onze school door MOEV ( = stichting vlaamse schoolsport) en Sport Vlaanderen elk jaar weer wordt beloond als sportieve school.

Kalender

Augustus 2019
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Evenementen

do aug 29 @19:00 - 20:30
KIJKDAG - start van het nieuwe schooljaar !
ma sept 02 @08:45 - 15:20
START VAN HET NIEUWE SCHOOLJAAR !
do sept 05 @19:00 - 20:30
Infovergadering per klas
ma sept 09 @20:00 - 21:00
ouderraad
vr sept 13 @13:30 - 15:00
Startviering